onsdag 10 oktober 2012

BESVIKEN


Kroniskt kompartmentsyndrom. Japp nu har jag fått ett namn på mitt stora problem. Jag har faktiskt inte benhinneinflammation, jag har såklart något värre och ganska ovanligt. Kroniskt kompartment syndrom: Musklerna i benet omges av hinnor eller ben som bildar muskelfack. I facken finns förutom muskler också blodkärl och nerver. Om muskeln svullnar, på grund av till exempel en skada eller för hård och för mycket träning kan den bli så stor att det blir för trångt i muskelfacket. Då kan muskeln, blodkärlen eller nerverna skadas. Det kallas kompartmentsyndrom. 

Så nu ska jag få en remiss till en sjukgymnast. Precis vad jag hoppades INTE skulle hända. Är trött på detta och jag vill bli av med det NU. Men aa nu ska jag dit iaf, hoppas jag får en tid väldigt snabbt. Ska få massa övningar jag ska göra och efter en månad ska det tydligen kännas mycket mycket bättre. Om det inte gör det, vilket jag har svårt att tro så ska jag kontakta läkaren igen och då får jag träffa en special läkare som utvärderar mig för operation. 

Om man opererar sig för benhinneinflammation så öppnar man upp benet och gör ett snitt i benhinnan så att muskeln ska få plats. Om man däremot opereras för kompartmentsyndrom så måste benet öppnas på flera stället för att kunna snitta i muskelfacken. Läkaren sa ungefär 3-4 snitt i varje ben

Compartment Syndrome with Fasciotomy Procedure
Lite snitt-exempel.


Har man tur så behöver ärren inte bli så stora.
På internet finns det massor med bilder på hur detta verkligen går till, men vissa är så obehagliga så jag vill inte ens lägga upp dem här. Vill man se så kan man söka på det på googel.







1 kommentar:

Ida sa...

Hej Andrea.
Jag har hittat din blogg via instagram då jag sökte hashtaggen #kompartmentsyndrom.
Har du blivit opererad för dina problem? Jag blev nämligen det för en knapp månad sen, och jag kan säga att allt gick väldigt lätt. Jag opererades i båda benen, med bara ett snitt i varje. Redan idag kan jag gå utan kryckor och smärtorna är inte längre så farliga. Så om du blir remitterad till en operation, så skulle jag nog säga att det är värt det!
Lycka till med dina ben i fortsättningen!
MVH Ida